Onze aanpak
Voor Junior Klimaatcoach werken we vooral samen met gemeenten en basisscholen. Binnen het primair onderwijs past het project bij de kerndoelen 39, 40, en 43. Ook scoutinggroepen en bso’s kunnen meedoen. Junior Klimaatcoach start jaarlijks begin maart. De tijd van het jaar waarin de verschillende thema’s die we gaan behandelen relevant worden. Zo kan je met de challenges en opgedane kennis uit het spel direct verschil maken. In 2024 begint Junior Klimaatcoach op maandag 4 maart.
Hoe gaat meedoen in de praktijk?
Junior Klimaatcoach is voor kinderen van ongeveer 7 tot 12 jaar. Vier weken lang gaan ze met korte challenges op een speelse en praktische manier (thuis) aan de slag voor een beter klimaat. Elke week staat een ander onderwerp centraal. Uiteraard krijgt de leerkracht of begeleider een handleiding met handvatten voor de invulling van de spelrondes.
- Spelronde 1: Thema biodiversiteit
- Spelronde 2: Thema water
- Spelronde 3: Thema spullen
- Spelronde 4: Thema vervoer
Elke spelweek kijken de kinderen een filmpje met Varkentje Rund en krijgen ze de uitdaging van de week. Meedoen kost voor de groep 20 tot 30 minuten per week. De rest doen de kinderen thuis. Wie zijn best doet met acties tegen klimaatverandering, mag een beloningssticker opplakken in zijn of haar Junior Klimaatcoach boekje.
Materialen voor de kinderen en leerkracht
Om het spel te spelen, krijgen alle deelnemers materialen. Deze materialen kleden het spel bovendien op een leuke manier aan voor de kinderen.
- Startpakket voor elk kind: Alle kinderen krijgen een eigen startpakket met handgeschreven hun eigen voornaam erop. Zo wordt Junior Klimaatcoach echt persoonlijk gemaakt. In het pakket zitten onder andere een speluitleg, een boekje, een pen en stickers.
- Materialen voor de leerkracht (of leiding): Ook de begeleiders van het spel krijgen een startpakket. Verder zorgen we voor documenten om de spelweken voor te bereiden, een spelkalender, werkbladen en een poster voor de groep.
- Post van Junior Klimaatcoach: Tijdens het spel sturen we ieder kind een ansichtkaart om te laten weten dat we het super leuk vinden dat ze mee doen en dat ze goed bezig zijn.
- Diploma: Na afloop krijgt elk kind een Junior Klimaatcoach diploma. Deel ze uit tijdens de afrondende les of maak er een leuk feestje van!
Samen met de gemeente scholen enthousiast maken
Wanneer we met een gemeente gaan samenwerken, helpen we graag mee met het werven van schoolklassen en scoutinggroepen. Hier beginnen we het liefst ruim op tijd mee,. Zo kunnen de leerkrachten rekening houden met Junior Klimaatcoach in hun programma. Voor het werven van groepen hebben we een paar hulpmiddelen, zoals een voorbeeldmail, een flyer (digitaal en print) en verschillende afbeeldingen en animaties. Daarnaast zetten we ons netwerk in, zoals Stichting Duurzame Pabo en het platform Leren voor Morgen. Samen maken we van Junior Klimaatcoach een succes. Een kleine daad voor het klimaat!
